Josefine Georgine van Leen is illustrator, kunstenaar en vormgever met een erfgoed/museumachtergrond.

Na een start op de opleiding tot docent Beeldende Kunst in Amsterdam verschoof haar interesse naar kunst en cultuur achter de schermen. Zij heeft de opleiding Cultureel Erfgoed aan de Reinwardt Academieafgerond aangevuld met een minor Bos- en natuurbeheer aan de Wageningen Universiteit. Beide richtingen kon zij combineren in een afstudeeronderzoek naar cultuurhistorische, ecologische en economische waardering van landgoederen en buitenplaatsen.

Tijdens haar opleiding volgde Josefine cursussen in grafiek, tekenen en nadien heeft zij zich verder bekwaamd in pastelkrijt, aquarel en glas-in-lood.

Inspiratie doe ik op in museale collecties, archieven, botanische tuinen en tijdens vakanties in het binnen- en buitenland. Mijn werk vertaalt zich heel divers in drukwerk, wandschilderingen, art prints en glas van ontwerp tot uitvoering.

Pastelkrijt

Aquarel

Pan Pastel

Glas in lood

Digitale illustratie

Aquarel schilderij

Vanuit haar atelier werkt Josefine aan vrij werk, expressieve schilderen die onder meer in mei 2023 te bezichtigen zijn tijdens een expositie in Wageningen.

Tevens werkt zij in opdracht voor organisaties aan (educatieve) illustraties; zo heeft zij opdrachten verzorgd voor Naturalis, de Floriade, duurzame bedrijven in de regio Ede-Wageningen en diverse particulieren.

Haar atelier bevindt zich in een historische boerderij in Woudenberg. Josefine werkt hier zelfstandig als illustrator, kunstenaar en vormgever aan projecten, opdrachten en vrij werk. Haar voorliefde voor de natuur – “eigenlijk had ik bioloog moeten worden“ –,  oude gebouwen en de afwisselende omgeving van Woudenberg maken het een inspirerende plek.

Josefine is van huis uit museoloog; erfgoed deskundige, en afgestudeerd op natuurlijk erfgoed. Tijdens haar studie volgde zij vakken over natuurfilosofie, literatuur, Latijns-Amerika, Bos- en natuurbeheer en mocht zij op excursie naar musea, bossen, archieven en bibliotheken. Na haar studie raakte zij gefascineerd door digitalisering van natuurhistorische collecties, werkte als teamleider en hoofd botanie bij Naturalis en wist een eigen bedrijf in biologische bestrijding op te richten samen met haar partner.